Educatie

Een klas op je buitenplaats!

Bij het ontvangen van een schoolgroep op een buitenplaats komt behoorlijk wat logistiek om de hoek kijken. Hoe beter deze logistiek vooraf is bedacht en doorgesproken met de leerkracht hoe beter het bezoek verloopt met een beter leerresultaat als gevolg. Een paar aandachtspunten.

De buitenplaats als verlengde leeromgeving voor het onderwijs

De buitenplaats biedt een scala van aanknopingspunten voor het basisonderwijs. Vrijwel altijd heeft de buitenplaats een belangrijke rol gespeeld in de lokale geschiedenis van het dorp. Soms was het dorp zelfs onderdeel van de buitenplaats. Voor de basisscholen in het dorp biedt dit de mogelijkheid om aan de hand van de geschiedenis van de buitenplaats aandacht te schenken aan omgevingsonderwijs.

Canonkaart ‘Alles over buitenplaatsen’

De canonkaart Alles over buitenplaatsen geeft antwoord op alle vragen over het rijke leven buiten de stad: wat is een buitenplaats? wie bouwde ze? hoe werd er gewoond? waar zijn ze te vinden? De geheel geplastificeerde canonkaart kan worden besteld bij de erfgoedvereniging Heemschut en kost € 4.95. De canonkaart is de basis van een  lespakket voor drie lessen (een kennisles, een buitenles en een reflectieles).  Het lespakket wordt op twee niveaus aangeboden,  bovenbouw basisschool of onderbouw voortgezet onderwijs.