Wat kost een kasteel eigenlijk?

De meeste kastelen in Nederland en België zijn toegankelijk voor het grote publiek. Daar zijn meerdere redenen voor. Allereerst zijn de kastelen cultureel erfgoed. Zij zijn bepalend geweest voor het land en zijn bepalend voor het landschap van vandaag de dag. Anderzijds zijn de kastelen bijzonder prijzig in het onderhoud. Om de kosten te kunnen dekken, worden de kastelen openbaar toegankelijk gemaakt tegen betaling van een klein bedrag. Met dit bedrag kan het kasteel onderhouden worden. Dit onderhoud is overigens niet vrijwillig, zoals wel eens beweerd wordt. Mensen die een kasteel in bezit hebben, hebben de plicht om deze te onderhouden. Is de tuin ook een tuin met een groot belang of een bezienswaardigheid, dan moet ook deze onderhouden worden in de originele staat.

Zijn er mensen die een kasteel bezitten?

Er zijn kastelen die nog steeds privé eigendom zijn. Vaak is het niet één eigenaar die het kasteel in bezit heeft, het zijn vaak rijkere families die samen het eigendom over het kasteel hebben. De laatste honderd jaar zijn veel van de kastelen van eigenaar veranderd. De kosten van het onderhoud zijn namelijk erg hoog en er moet ook nog eens belasting betaald worden over het bezit. Daar komt nog eens bij dat de grote lappen grond rond het kasteel meestal gepacht worden, waardoor de kosten nog eens veel hoger op zullen lopen. Daarom zijn de meeste kastelen tegenwoordig in handen van de staat. Aangezien de kastelen onderhouden worden met het geld van de belastingbetaler, moeten deze kastelen wel toegankelijk zijn voor het grote publiek.

Kun je zelf een kasteel kopen?

Wanneer de eigenaren van een kasteel de kosten niet meer op kunnen brengen, of wanneer zij om een andere reden het kasteel willen verkopen, dan is het mogelijk om zelf een kasteel te kopen. De kastelen worden echter niet via een makelaar verkocht. De bedragen lopen al snel in de miljoenen en daarom is hier een aparte markt voor aangemaakt. Het grote publiek hoeft hier immers niet bij betrokken te worden. Besef je goed dat een kasteel kopen ontzettend leuk klinkt, maar dat de echte kosten pas komen op het moment dat je het kasteel hebt. Doorgaans zal je minstens drie mensen fulltime in dienst moeten hebben voor het onderhoud, en de belasting die betaald moet worden over het bezit, die is ook enorm. Dan gaat het niet eens meer om duizenden euro’s.

Wil je toch ervaren hoe het is om even eigenaar te zijn van een kasteel, dan kun je kiezen voor een goedkopere en makkelijkere constructie. Je kunt namelijk gewoon een kasteel huren voor een nacht, of een langere periode. Dat kan in Nederland, maar ook in België. Op die manier ben je heel even de heer over het kasteel, maar krijg je niet alle rekeningen die hierbij komen kijken!