Een kastelenroute door Nederland

Nederland is een land met veel kastelen en landgoederen. In de provincies met wat meer ruimte per inwoner vind je veel leuke mogelijkheden. Groningen heeft in het noorden bijvoorbeeld nog veel landgoederen die ooit van zeer rijke mensen waren. Deze zijn nu in het bezit van de staat, of nog steeds in handen van deze families, waarbij een flink aantal van deze landgoederen opengesteld zijn voor bezoek. De kamers zijn ingericht zoals je ze aan had kunnen treffen 300 jaar geleden.

Ook in Gelderland is nog veel van de geschiedenis bewaard gebleven. Hier zijn het voornamelijk grotere kastelen die bewaard zijn gebleven. Ook deze zijn openbaar toegankelijk gemaakt, al zal er meestal gevraagd worden om een entreebedrag om het mogelijk te maken om alles te onderhouden.

Een route langs verschillende bezienswaardigheden

In Groningen is het mogelijk om verschillende landgoederen te bezoeken op één dag. Dat kan bijzonder interessant zijn wanneer je de verschillen wilt zien. Sommige van de landgoederen hebben een bijzonder grote Engelse tuin, met planten die speciaal geïmporteerd zijn door de eigenaren destijds. Andere landgoederen hebben juist ingezet op het behoud van het huis, waarbij je de kleding en de voorwerpen uit die tijd kunt bezichtigen. Op die manier krijg je juist weer een heel goed beeld van de manieren waarop de mensen in die tijd geleefd hebben, en op welke manier zij zich voortbewogen door het leven van alledag.

Je kunt ook een kastelenroute door Gelderland doen. Hiervoor vind je verschillende mogelijkheden op het internet, maar er zijn ook complete applicaties voor de mobiele telefoons. Aangezien Gelderland een zeer belangrijk gebied was in de Middeleeuwen waarbij veel gevochten is (zoek maar eens op de naam Karel van Gelre), zijn hier veel hoogtepunten te vinden. Deze zijn goed bewaard gebleven, wat betekent dat je er vandaag de dag nog altijd een kijkje kunt nemen.

Hierbij is het verstandig om te kijken naar een rondleiding met een gids, of een boekje waarbij je informatie kunt vinden. De levende geschiedenis wordt namelijk een stuk leuker wanneer je ook echt weet wat je precies bekijkt, wat de functie geweest is en wat de bijzonderheden zijn. Verwondering begint bij de vertelling, daarna kun je pas echt begrijpen wat het is en waarom het is zoals het is.

castle_9

Lees je van tevoren even in

Wil je de ervaring helemaal een stukje extra beleving geven? Lees je dan van tevoren even een beetje in zodat je weet waar je heen gaat, waar het voor gebruikt is en wanneer het gebouwd is. Een beetje voorkennis zorgt ervoor dat je net even iets beter kunt begrijpen wat je ziet, en doorgaans wordt het uitje daar een stuk leuker van omdat je je op die manier net even iets beter in kunt leven.