Burchten en kastelen in België

Het Belgische land is zeer rijk aan burchten en kastelen. Dat is niet zo vreemd. België is in de Middeleeuwen en daarna vaak het toneel geweest van grote oorlogen en interne machtsstrijden. Vooral Brugge, Gent en Antwerpen hebben hier grote rollen bij gespeeld, zowel gewild als ongewild. Deze burchten en kastelen waren bedoeld voor militaire doeleinden. Zij moesten de machthebbers beschermen en maakten het mogelijk om oorlogen te voeren zonder direct het eigen land te verliezen. Op het moment dat deze militaire functie niet meer nodig was, of achterhaald raakte door de betere wapens, werden de burchten en de kastelen omgebouwd.

castle_7

De militaire functie van de kastelen en burchten

België is lange tijd een gebied geweest met verschuivende machtsverhoudingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er in feite nagenoeg altijd oorlog was. Dit konden zeer kleine oorlogen zijn tussen twee machthebbers, maar vaak sloten steden zich aan in de strijd om de loyaliteit te verwerven van andere steden. De burchten en kastelen speelden hierbij een grote rol. Hier werd het overleg gehouden, hier werd de machthebber veilig gesteld en binnen de muren van het kasteel kon de nijverheid gewoon doorgaan tijdens de oorlog. Zo was er altijd eten, konden er nieuwe wapens gesmeed worden.

Na de oorlogen

Op het moment dat er wapens zijn die de muren van het kasteel weerbaar maken, wordt de functie van het kasteel vernietigd. De kastelen bieden geen bescherming meer en ook de burchten verliezen aan belang. Deze gebouwen worden in sommige steden afgebroken, maar in België zijn veel van de burchten en kastelen bewaard gebleven. Zij werden omgebouwd tot buitenpaleizen voor de mensen met veel geld. Het was een soort van vakantiehuis. In de laatste honderd jaar zijn veel van deze gebouwen gerestaureerd of aangepast. Er zijn uiteraard ook kastelen die geschikt zijn gemaakt voor permanente bewoning, maar dit is een heel klein percentage.

De kastelen tegenwoordig

Tegenwoordig zijn de meeste burchten en kastelen te bezoeken voor het algemene publiek. Hier wordt vaak een kleine vergoeding voor gevraagd. Dit geld is nodig om de gebouwen op orde te houden en om het mogelijk te maken dat er dagelijks bezoekers komen. In de zomer is er met regelmaat ook meer te doen bij deze monumentale panden. Dit seizoen is bij uitstek geschikt omdat er dan ook veel toeristen naar de kastelen komen, voornamelijk uit Frankrijk en Nederland. De kastelen die daar staan, zijn namelijk beduidend anders.

Je kunt meerdere kastelen of burchten op een dag bezoeken, maar het is verstandig om de tijd te nemen zodat je ook echt de uren hebt om het volledige gebouw te bekijken. Zo hoef je er tenminste niet doorheen te rennen om op tijd te zijn voor de volgende bezichtiging.