• Uithuizen-Menkemaborg-004 feature Aanbevelingen uit het Jaar van de Historische Buitenplaats

  Lees meer

 • balk TORREN_070816_2_100 Alle Complex Historische Buitenplaatsen op kaart

  Naar overzicht

 • balk TORREN_071005_1_009 Buitenplaatsen en landgoederen in de Canon van Nederlandse geschiedenis

  Lees verder

 • oostkapelle Uw buitenplaats en activiteiten ook vermelden

  Lees verder …

 • balk TORREN_070829_2_071 Ruim 600 buitenplaatsen in Nederland

  Lees verder

Expositie buitenplaatsen ‘Oud, maar springlevend’

Huis Ter Leede, Sassenheim

In mei en juni is er in de bibliotheken van Sassenheim en Warmond een expositie ingericht over het thema buitenplaatsen. Dit in verband met het Themajaar Historische Buitenplaatsen. Van 2 mei tot en met 13 juni is in Sassenheim naast algemene informatie over buitenplaatsen ook bijzonder fotomateriaal te zien van Huis Ter Leede en Huis Oostergeest. In de bibliotheek van Warmond ligt het accent van de expositie in mei en juni vooral op Oostergeest. Speciale aanleiding hiervoor is de  fietstocht die binnenkort gehouden zal worden. De expositie is gratis te bezoeken tijdens de normale openingstijden van beide bibliotheken.

De fietstocht was binnen de kortste keren volgeboekt en daaraan deelnemen is dus niet meer mogelijk.  Voor degenen die toch kennis willen maken met het fenomeen buitenplaatsen in deze regio is een bezoek aan de expositie aan te bevelen. Mooi is het om daarna erop uit te trekken en een wandeling te maken door zo’n bijzonder parkbos. Veel parkbossen van buitenplaatsen zijn gewoon te bezoeken en vooral in dit themajaar worden er veel extra evenementen georganiseerd. Openbaar toegankelijk in Teylingen zijn natuurlijk Rusthoff, Overbosch, de tuin van het Boerhaavehuis,  Huys te Warmond, Park Groot-Leerust en met  toegangskaart Oostergeest.

Oostergeest in Warmond

Het huidige park Rusthoff is het restant van een vroeger veel grotere buitenplaats. Ook het park Overbosch in Voorhout, waarvan het beheer kortgeleden is overgedragen aan de stichting Vrienden van Overbosch is het restant van een oude buitenplaats. Oostergeest is vooral bekend als fotogenieke plek in combinatie met het ooievaarsnest en het niet toegankelijke huis Ter Leede ligt verscholen aan het eind van de Ter Leedelaan in Sassenheim-Noord. Eigenlijk zijn alle buitenplaatsen en landgoederen in Nederland parels in ons landschap en niet alleen van cultuurhistorisch en landschappelijk belang, maar ook voor de natuur van onschatbare waarde. Het hele jaar mooi, in het voorjaar bijzonder aantrekkelijk en altijd springlevend.

Deel online:
 • Print
 • Facebook
 • Twitter
 • Hyves
 • LinkedIn
 • NuJIJ
Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Zuid-Holland. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Expositie buitenplaatsen ‘Oud, maar springlevend’

 1. wil Rosenhart zegt:

  Het is een byzonder jaar, het mag van mij nog heel lang duuren, ik kom tijd te kort om alles te bezoeken en meer, nu wil ik een ieder die dit leest even stil staan bij het Huis Berbice , dit is zo,n byzonder gebouw en een beetje in verval maar het is nog puur zowel binnen als buiten, wordt lid van vrienden van berbice, verder ga ik genieten van alle buiten plaatsen, hulde aan de gene die het in stand houden , al weet ik dat dit ontzettende veel geld en tijd kost en haast niet is te doen,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Anti-spam quiz: